Pages

Friday, April 28, 2017

20 Tip Sebelum Melancong


Percutian atau melancong merupakan aktiviti untuk merehatkan diri dan mia setelah penat bekerja. Untuk melancong, anda perlulah melakukan pelbagai perancangan, termasuk persiapan belanjawan agar tidak berlaku sebarang pembaziran dan memastikan percutian anda berjalan lancar.
  • Menabung
Mempunyai wang yang mencukupi sangat penting. Jika anda mahu merancang untuk bercuti, mulalah menabung seawal mungkin. Asingkan duit persiapan percutian ke dalam tabung khas. Disiplinkan diri anda dan terus fokus pada perancangan anda.

  • Survey
Lakukan survey terlebih dahulu. Survey harga tiket pengangkutan, tempat yang ingin dilawati dan rancang percutian terlebih dahulu. Pada hari minggu kebanyakan pusat peranginan dan tempat tumpuan pelancong akan sesak dan menyebabkan ketidakselesaan. Harga dan caj yang dikenakan pula lebih mahal daripada hari-hari biasa.

  • Pakej Promosi
Apabila memilih untuk bercuti di luar negara, pilih negara yang mengadakan promosi perlancongan. Tanya agen pelancongan tempatan. Selidik terlebih dahulu tempat-tempat menarik di sesebuah negara, supaya percutian anda diisi dengan aktiviti dan pemandangan yang memberikan kepuasan percutian yang maksimum. Biasanya menjelang musim sejuk, negara di Eropah giat mengadakan promosi perlancongan.

  • Agensi Perlancongan
Melancong dengan menggunakan khidmat agensi pelancongan juga sangat digalakkan lebih-lebih lagi bagi mereka yang pertama kali mahu melancong. Ini dapat mengelakkan anda dari ditipu dan membuang masa.

  • Tarikh Sesuai
Semak tarikh tersebut beberapa kali dan pastikan anda dan keluarga tidak mempunyai apa-apa aktiviti lain, sebaiknya tarikh ditentukan tiga bulan sebelum pergi bercuti. Mungkin tugasan di pejabat juga dapat disiapkan lebih awal semasa ketiadaan anda.
No comments:

Post a Comment

 

Lemonping.com

Babab.net

ruangan iklan untuk disewa

Kalo berminat untuk menyewa ruangan iklan boleh hubungi saya di talian 011 21963078