Pages

Wednesday, February 8, 2017

Sinopsis Sergeant Hassan

MALAY FILM PRODUCTION LTD. Present P.RAMLEE SA'ADIAH In SERGEANT HASSAN Co-Starring JINS SHAMSUDIN SALLEH KAMIL CAPT. JOHN GRAY R.M.R CAPT. DAVID DOWNE R.M.R With DAENG IDRIS ANNI JASMIN NYONG HASHIM LENG HUSSEIN OMAR ROJIK SERGEANT PON R.M.R. S SHAMSUDDIN CPL. RASHID M.RAFEE ADEK JA'AFAR KEMAT HASSAN HABIBAH HARUN OMAR SUWITA ZAINOL BAKAR ALI FIJI Story RALPH MODDER Screen Play By P.RAMLEE Director Of Photography ABU BAKAR ALI Sound Engineer KAMAL MUSTAFA Asst. Director H.M.ROHAIZAD Film Editor H.R.NARAYANA Art Director MUSTAFAYASSIN Laboratory LIM YEW HAI Unit Manager PANG HONG LING Production Manager KWEK CHIP JIAN Production Laison S.Y.HSU Technical Adviser For Production MAJOR I. STRUTT, M.B.E. P.J.J Musical Scoring By MALAY FILM PRODUCTION'S SYAMPHONY ORCHESTRA Original Composition Theme "Tunggu Sekejap" By P.RAMLEE Assistants Second Asst. Director S.SUDARMAJI Cameraman YAKOB MAHMUD  Editor LIM CHONG TECK Laboratory WONG HONG PENG Continuity Clerk KASSIM MASDOR Setting NG LING HOW Property Sodedian GOH AH SAN Produced By RUN RUN SHAW Direction LAMBERTO V. AVELLANA 

Tahun Diedarkan : 1958 (Ogos)
Masa Tayangan : 1 Jam 50 Minit


RINGKASAN CERITA

Hassan (ketika berusia 10 tahun) telah ditinggalkan ayahnya yang meninggal dunia. Dia menjadi yatim piatu dan kerana ayahnya adalah bekas pekerja Tok Penghulu, Hassan dijadikannya sebagai anak angkat. Tok Penghulu mempunyai seorang anak lelaki (Aziz) yang tidak menyukai Hassan tinggal serumah dengannya tetapi abagaimanapun pembantu rumah (Minah) sayangkan Hassan. Aziz sering mendera Hassan tetapi Hassan menghadapinya dengan tenang dan tabah. Suatu ketika Aziz telah mengapi-apikan kawan sekolahnya (Buang) dengan menyatakan Hassan boleh menewaskannya kalau beradu kekuatan yang mana ini menyebabkan Buang mencari pasal dengan Hassan supaya perkelahian berlaku. Hassan enggan melayan kerenah Buang bagaimanapun perkelahian berlaku juga tetapi Hassan tidak melawan. Hassan disenangi oleh Salmah dan dia sering membela Hassan jika berlaku perkelahian Hassan dengan Buang. Perhubungan mereka terjalin dengan lebih mesra apabila dewasa. Salmah tidak sukakan Aziz walaupun Aziz jatuh hati kepadanya.

Suatu hari Aziz terbaca dalam surat khabar Askar Melayu perlukan orang baru. Aziz meminta kebenaran ayahnya untuk memohon dan telah dipersetujui. Hassan juga ingin menyertai menjadi askar dan meminta izin ayah angkatnya untuk pergi tetapi dia tidak dibenarkan. Tok Penghulu lebih suka Hassan berada bersamanya supaya dapat mengfuruskan sawah dan ladang Hassan kecewa. Bagaimanapun setelah dihina dan disindir oleh Aziz (sebelum ke Port Dickson) serta kawannya termasuk orang kampung juga, hassan bertekad untuk meninggalkan kampung pergi ke Port Dickson memohon menjadi askar tanpa pengetahuan ayah angkatnya. Minah tahu yang Hassan akan pergi dan dia telah memberitahu Salmah yang mana Salmah pergi menemui Hassan sebelum bertolak menaiki bas dan dia telah merestui pemergiannya itu dan akan menunggu kepulangannya.

Di Port Dickson, Hassan telah diterima menjadi askar dan ketika menjalankan latihan-latihan Hassan telah melaksanakannya dengan penuh dedikasi sehingga dia dinaikkan  pangkat dari L/Koperal ke Koperal kemudian ke Sarjan yang mana ini meninggalkan terus Aziz yang kekal dengan pangkat prebetnya. Sementara itu, Pearl Harbour di Lautan Pasifik, kubu kuat Tentera Amerika Syarikat telah diserang tentera Jepun dan ekoran itu Jepun terus memperluaskan wilayahnya termasuklah Malaya. Tentera Jepun mendarat melalui Kota Bharu. Ini menyebabkan Askar Melayu yang berada di Port Dickson berpindah (berpecah dalam beberapa kumpulan) ke dalam hutan bagi menyusun strategi menentang Tentera Jepun. Begitu pun juga, dalam penentangan dengan tentera Jepun itu, Sarjan hassan dan orang-orangnya terpaksa berundur dan meminta bantuan daqripada kumpulan Askar Melayu yang lain yang mana terdapatnya Aziz bersama.

Aziz telah menerangkan sebuah lori yang bermuatkan makanan dan senjata didapati tersadai selama empat hari dan mencadangkan supaya mereka pergi mengambilnya. Walaupun Hassan menerangkan itu adalah perangkap daripada tentera Jepun tetapi disebabkan Aziz berkeras juga dengan hati yang berat terpaksa juga Hassan pergi bersama. Memang benar apa yang diperkatakan Hassan. ia sememangnya perangkap dan dalam pertempuran dengan tentera jepun itu ramai yang tewas dan Hassan sendiri serta Aziz ditawan dan ditahan di kem tahanan perang Jepun. Semasa dalam kem tahanan itu, Hassan membuat rancangan untuk melepaskan diri. Dia berjaya, tetapi telah terkena tembakan dan kemudian jatuh pengsan. Dan apabila sedarkan diri Hassan mendapati dirinya berada dalam kumpulan gerila yang diketuai Kapten Holiday. Hassan diselamatkan.

Dalam pada itu, Buang telah dilantik menjadi Kapitai Jepun dan selalu memujuk Salmah untuk bersetuju berkahwin dengannya dan menyatakan juga yang Hassan sudah mati. Dengan jawatannya itu, Buang mengambil kesempatan mengugut dan mendera orang-orang kampungnya sendiri dan dia telah bertindak menangkap bapa Salmah kerana dituduh memiliki radio. Bagaimanapun, melalui Ah Ling (penjual sayur), Salmah mendapat tahu yang Hassan masih hidup dan dia meminta pertolongan Hassan supaya membebaskan bapanya yang akan dibawa ke Melaka untuk dipancung. Satu serang hendap dilakukan oleh Hassan beserta orang-orangnya dan berjaya menyelamatkan bapa Salmah dan ini menyebabkan Ketua Jepun (Master) marah dan sebagai tindakan Buang menangkap orang-orang kampung termasuk Tok Penghulu, Salmah dan Minah. Dengan pengeboman bom atom di Hiroshima, menyebabkan peperangan tamat dan sebagai tindakan terakhir Hassan meminta Kapten Holiday membantunya menyerang markas tentera Jepun di mana Tok penghulu dan Salmah ditahan.

Dalam serangan itu, banyak tentera Jepun yang mati termasuk Master. Bagaimanapun, Buang berjaya melarikan diri lari ke kampung. Berikutan kejayaan serangan tersebut, bendera Jepun pun diturunkan dan dinaikkan pula bendera Union jack di mana pada ketika itu, British masih lagi menjajah Malaya. Ramai orang tahanan Jepun turut dibebaskan termasuklah Tok Penghulu (ayah angkat Hassan) dan Salmah. Buang yang bercadang untuk melarikan diri dari kampung tempat tinggalnya terperangkap dan dikelilingi orang-orang kampung yang mahu membunuhnya kerana pengkhianatannya. Dia mengugut membunuh sesiapa saja yang menghalangnya untuk melarikan diri. Pada saat itu, Hassan sampai dan kemudian mencabar Buang supaya bertarung dengannya. Dan Buang tidak ada pilihan lain selain bersetuju. Dalam perkelahian yang sengit itu akhirnya Buang tewas dan terbunuh dengan tikaman pisau kepunyaannya sendiri. Aziz pula yang telah dibebaskan kembali ke kampung dan dalam pertemuan dengan Hassan dia telah meminta maaf dan Hassan sebagai seorang yang baik hati tentu sekali memaafkannya. Hassan dan Salmah kini membuat persiapan untuk berumahtangga.

ULASAN & KRITIKAN

Apabila filem Perang Dunia Kedua "Bridges On The River Kwai" (1957) yang dibintangi Alec Guinness dan William Holden serta diarahkan David Lean mendapat sambutan yang luar biasa, pihak atasan MFP pun berhasrat membuat filem corak yang sama. Yang menariknya 'screenplay' (lakonlayar) dihasilkan oleh P.RAMLEE berdasarkan cerita Ralph Modder yang sebelumnya menulis cerita "Azimat" arahan Rolf Bayer. Bagi mengarahkan filem bercorak perang ini, MFP telah membawa masuk seorang lagi pengarah dari Filipina - Lamberto V.Avellana. Dia dibawa ke Singapura setelah Run Run Shaw tertarik dengan filem arahannya "Badjao" yang telah memenangi anugerah Pengarah Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik (Tokyo, 1957).

Bukan itu saja yang dimenangi "Badjao" tetapi 3 lagi - Cerita Terbaik (Rolf Bayer), Penggambaran Terbaik (Mike Accion) dan Suntingan terbaik (Gregorio Carballo). Ceritanya bukanlah kisah benar (walaupun seolah-olah seperti kisah benar). Tidak seperti "Leftenan Adnan". Ia cerita fiksyen yang berlatarbelakangkan Perang Dunia Kedua. Dari segi persembahan, filem ini tidak mengecewakan. Adegan-adegan pertempuran menggunakan senjata api dan bom (walaupun dalam kelengkapan yang terbatas0 masih memberi nyawa kepada filem ini. Ini mungkin penasihat teknikalnya datangnya dari kalangan tentera - Major I.Strutt.

Pemilihan watak Sarjan Hassan terhadap P.RAMLEE bersesuaian dengannya, dan ini memperlihatkan keunggulannya di mana seorang lagi pengarah (pertama kali mengarah filem di MFP) mengambil P.RAMLEE memegang peranan utama dalam filem arahannya setelah beberapa pengarah sebelumnya berbuat demikian. Unsur-unsur "Wuthering Heights" masih terdapat dalam filem ini apabila ayahnya meninggal dunia ekmudian dipelihara oleh Tok Penghulu (sebelum meninggal dunia ayah Hassan bekerja dengan Tok Penghulu) dan mendapat tentangan dari anak Tok Penghulu sendiri - Aziz. Kebencian Aziz terhadap Hassan membawa hingga mereka dewasa.

Adegan ketika Hassan (sewaktu kecil) memeluk tok Penghulu kerana kesanggupan memeliharanya, sama seperti Heathcilff (sewaktu kecil) memeluk ayah angkatnya kerana kesanggupan Earnshaw mengambilnya sebagai anak angkat. Selain itu unsur-unsur filem "Sands Of Two Jima" meresap dalam filem ini dimana adanya pertentangan antara P.RAMLEE dengan JIns Shamsudin - sama pertentangan antara John Wayne dengan John Agar. Pada keseluruhannya, filem ini menarik dan para pelakonnya pun turut memainkan peranan memberi nyawa terhadap filem ini terutama sekali Anni Jasmin dan Leng Hussein selain Sa'adiah, Salleh Kamil, Jins Shamsudin dan Daeng Idris.

IRAMA & LAGU

Hanya satu lagu terdapat dalam filem ini, tetapi dinyanyikan 2 kali:

 1. Tunggu Sekejap (Saloma & Habibah Harun)
 2. Tunggu Sekejap (P.RAMLEE)
          Ciptaan & Gubahan: P.RAMLEE
          Lirik: P.RAMLEE
          Muzik Iringan: Malay Film Production's Syamphony Orchestra

 • Tunggu Sekejap turut dijadikan lagu tema dan muzik latar belakang filem ini.
 • Sebelum Tunggu Sekejap digunakan judul asalnya Menunggu Hujan Teduh.
ANUGERAH

 1. The Sergeant Tituler
 • Oleh The Royal Malay Regiment, Port Dickson, Negeri Sembilan( 1958)

FAKTA & ANGKA


 • Inilah satu-satunya filem P.RAMLEE berlakon dalam filem bercorak peperangan.
 • Terdapat lima pengarah Filipina di MFP - Eddie Infante, T.C.Santos, Ramon A.Estella, Rolf Bayer dan Lamberto V.Avellana. P.RAMLEE hanya berlakon di bawah arahan Lamberto V.Avellana saja. Dalam "Melanchong Ke tokyo" (Ramon A. Estella) P.RAMLEE sekadar sebagai Bintang Undangan.
 • Filem pertama bercorak perang dikeluarkan MFP. Selepas filem ini, dikeluarkannya pula filem kedua bercorak perang (Matahari) diarahkan seorang lagi pengarah Filipina - Ramon A.Estella. Dia sebelum ini telah mengarahkan dua filem di MFP - Kembali Saorang dan Anak Pontianak.
 • Di samping berlakon P.RAMLEE turut mengarahkan beberapa adegan filem ini apabila Lamberto V.Avellana kembali ke Filipina yang mana beberapa pindaan perlu dibuat untuk memperkukuhkan lagi kekuatan filem ini. Bagaimanapun, beliau enggan namanya dicatatkan sebagai pengarah bersama di credit title.
 • Inilah filem terakhir Daeng Idris berlakon disamping P.RAMLEE setelah sekian banyak filem mereka berlakon bersama - sejak filem "Chinta". Sayang sekali pula tidak dapat dikesan bila dia meninggal dunia.
 • Filem pertama P.RAMLEE berlakon bersama Jins Shamsudin. Dan mereka bertemu semula apabila P.RAMLEE mengambilnya membintangi filem "Kanchan Tirana" - 12 tahun kemudian.
 • Inilah satu-satunya filem yang diarahkan oleh Lamberto A.Avellana di Malaysia/Singapura.
 • Filem kedua P.RAMLEE membawa peranan askar sebagai Sarjan Hassan. Pertama, "Sejoli" sebagai Leftenan Jamil. 

LAMBERTO V.AVELLANA

Lamberto V.Avellana terkenal dengan filemnya "Anal Dalita" (skrip oleh Rolf Bayer) yang telah memenangi anugerah Filem Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik tahun 1956, Hong Kong. "Badjao" telah dialih bahasa (dubbing) Bahasa Malaysia oleh Cathay Keris dengan tajuknya "Badjau Anak Laut" (1964). Lamberto A.Avellana pengarah Filipina yang kelima dibawa masuk oleh Shaw Brothers ke MFP selepas Eddie Infante (Belantara), T.C.Santos (Taufan), Ramon A. Estella (Anak Pontianak & Kembali Saorang') dan Rolf Bayer ("Azimat").

Lamberto A.Avellana pernah membintangi filem Hollywood yang dibuat penggambaran di Filipina sebagai Mr. Shimoda dalam "No Man Is An Island (1962 - arahan Richard Goldstone & John Monks) dengan bintang utamanya Jeffery Hunter. Agak menarik, turut berlakon sebagai Sue Quintagua ialah Eddie Infante, pengarah filem "Belantara" (1957) yang dibintangi Normadiah dan Nordin Ahmad dan Rolf Bayer (pengarah "Azimat") berperanan sebagai Chief Schultz. Lamberto A.Avellana Memorial Award diwujudkan di Filipina untuk diberikan kepada pengiat-pengiat filem Filipina. Pengarah Lino Brocka menerimanya pada 1990 kemudian disusuli eddie Romero (Pengarah/Penulis, 1993), Nicolas Deocampo (Pengarah, 1994), Rosa Rosal (Seniwati, 1996) dan Ben Pinga (Penulis Sejarah Filem, 1998). Lamberto A.Avellana yang lahir 12 Februari 1915 meninggal dunia pada 25 April 1991.


No comments:

Post a Comment

 

Lemonping.com

Babab.net

ruangan iklan untuk disewa

Kalo berminat untuk menyewa ruangan iklan boleh hubungi saya di talian 011 21963078