Pages

Wednesday, February 15, 2017

Sinopsis Dan Pengajaran Filem Musang Berjanggut

(SB) MALAY FILM PRODUCTION LTD. Mempersembahkan "Musang Berjanggut" Cheritra Dongeng Bangsawan Seniman Seniwati Utama P.RAMLEE SA'ADIAH Seniman Seniwati Dua AHMAD NISFU UDA UMAR MALIK SUTAN MUDA NYONG ISMAIL MUSTARJO HABSAH BUANG Seniman Seniwati Tiga SHARIFF DOL KEMAT HASSAN RADEN SUDIRO MOMO LATIFF BABJAN JIN ZAINON ALI FIJI M.RAFEE A.RAHIM MAHMOOD AHMAD C. DLL. Screen Play & Bahasa Film P.RAMLEE Lagu-Lagu Ciptaan Gubahan P.RAMLEE Iringan Suara Ghaib RAHMAH RAHMAT AINON RAHMAT AHMAD C P.RAMLEE DAN M.F.P CHORUS Senikata Lagu S.SUDARMAJI Tari Menari NORMADIAH Solek Pakaian MUS MERDUATI Teknik Fotografi R.C. PURUSHOTAM Teknik Suara YAP POH KAI Editor H.R.NARAYANA Art Director MUSTAFA YASSIN Processing WONG HONG PENG Teraju Muda S.SUDARMAJI Fotografi Muda RAHMAN JAIS  Suara Muda CHUA SOH TONG Editor Muda P.V.JOHN HAYAT HARIIS Script Girl TAN QUEE SIM Manager Penerbitan KWEK CHIP JIAN Penasihat Studio H.Y.HSU Manager Studio T.K.LEE Penerbitan RUNME SHAW Teraju P.RAMLEE

Tahun Diedarkan: 1959 (Ogos) 
Masa Tayangan: 1 Jam 50 Minit (lebih kurang)

RINGKASAN CERITA

Negara Pura Cendana diperintah oleh Sultan Alam Shahbana berada dalam keadaan aman dan sentosa. Tetapi Baginda Sultan bersedih hati kerana tidak mempunyai putera atau puteri disebabkan permaisuri Baginda mandul. Sultan Alam Syahbana takut nanti siapa yang akan menggantikan baginda apabila mangkat kelak untuk mengambilalih pemerintahan Pura Cendana. Kerunsingan baginda bagaimanapun terhindar apabila Permaisuri Pura Cendana mencadangkan supaya baginda mengambil anak angkat. Oleh itu, kesemua rakyat yang mempunyai anak lelaki diminta bertanding dan sekiranya baginda bersetuju kanak-kanak tersebut akan dilantik menjadi Raja Muda Pura Cendana. Setelah pertandingan dilaksanakan, Sultan Alam Syahbana memilih anak Kelopak Salak dan dengan serta merta kanak-kanak tersebut diberi nama Tun Nila Utama - Raja Muda Pura Cendana. Dalam proses pembesaran, Tun Nila Utama telah memperlihatkan kehandalan dan kepintarannya terutama bermain senjata. Dan apabila cukup dewasa dia telah dihantar berguru untuk mendalami lagi ilmu dan kesaktiannya.

Apabila pulang setelah menuntut ilmu, Sultan Alam Syahbana mahukan Tun Nila Utama beristeri. Boleh memilih sesiapa saja termasuk anak-anak perempuan pembesar-pembesar Negara Pura Cendana. Bagaimanapun Tun Nila Utama menolak dan menyatakan anak-anak Datuk Menteri tidak layak menjadi isterinya kerana dia menganggap mereka bukannya perempuan tetapi betina. Katanya lagi kepada Baginda Sultan: Perempuan memelihara maruah dan betina menjual maruah." Perbuatan Tun Nila Utama itu menyebabkan baginda Sultan murka dan baginda telah meminta Mamakanda Mangku Bumi supaya memberikan wang 3000 dinar dan memaklumkan yang Tun Nila Utama diberi tempoh setahun untuk membawa perempuan untuk mengadap baginda. Kalau tidak kepala Tun Nila Utama akan dipancung. Sebelum meninggalkan Pura Cendana untuk pergi mengembara mencari perempuan, Tun Nila Utama meminta emaknya mencampuradukkan - beras, bawang putih, cili kering, garam, bawang dan sebagainya kemudian dimasukkan ke dalam uncang. Apabila emaknya bertanya kenapa barang-barang tersebut dicampuadukkan, Tun Nila Utama menjawab: "Supaya senang mencari perbezaan antara perempuan dengan betina." Di samping itu Tun Nila Utama bersumpah, katanya: "Kalau ada salah seorang perempuan yang sanggup memasak barang-barang itu dengan sempurna orang itulah akan menjadi pilihanku. Tetapi kalau tidak, ku haramkan mencukur sebarang rambut yang tumbuh di wajahku. Dan aku tidak akan pulang lagi ke Pura Cendana."

Dalam pengembaraannya, Tun Nila Utama telah singgah dari sebuah rumah ke sebuah rumah dan bila diminta memasak barang-barang yang terdapat dalam uncang itu kepada anak tuan rumah yang disingahinya untuk bermalam tidak ada seorang pun yang sanggup malahan menganggap Tun Nila Utama "orang gila". Tetapi apabila Tun Nila Utama bertemu dengan Puspa Wangi yang cerdik lagi pintar, dia sanggup memisah semua barang tersebut dan memasakkannya kerana dia tahu mesti ada sesuatu muslihat yang menyebabkan Tun Nila Utama berbuat demikian. Puspa Wangi berjaya mengasingkan segala barang yang dicampuradukkan dengan lazat sebagai hidangan makan malam dan ini menyebabkan Tun Nila Utama mengkagumi Puspa Wangi lalu ingin mengahwininya. Bila hasratnya dinyatakan kepada bapa Puspa Wangi, emaknya dan juga yang empunya diri sendiri, mereka semuanya bersetuju. Dengan itu berkahwinlah Tun Nila Utama dengan Puspa Wangi. Selepas berkahwin Tun Nila Utama pun membawa Puspa Wangi ke Pura Cendana. Apabila Puspa Wangi diperkenalkan dengan Sultan Alam Shahbana beserta empat orang menteri kanannya masing-masing begitu terpesona dengan kecantikan dan kejelitaan Puspa Wangi. Sejak pertemuan itu, masing-masing begitu tergila-gilakan Puspa Wangi.

Bagi Sultan Alam Shahbana, baginda sendiri telah diserang demam labi-labi (lebih kurang macam demam kura-kura) dan menurutnya hanya boleh sembuh sekiranya boleh mendapat barang ajaib iaitu hati "Musang Berjanggut". Menurut Datuk Bentara Mangku Bumi (berdasarkan dari mimpinya) dan kalau mahu mendapatkan hati "Musang Berjanggut" mestilah Tun Nila Utama sendiri pergi mencarinya dan ini telah disokong pula Datuk Bendahara Seri Paduka Raja, Datuk Pujangga dan Datuk Nikah Kahwin. Tun Nila Utama, dia bersetuju pergi mencarinya. Bagaimanapun sebagai seorang perempuan yang bijak lagi pintar, Puspa Wangi tahu akan muslihat itu dan dia merancang sesuatu untuk memerangkap Sultan Alam Shahbana beserta menteri-menteri kanannya. Puspa Wangi mengatur kedatangan Sultan dan menteri-menteri "ulat bulu" itu ke rumahnya dan akhirnya "Musang Berjanggut" pun dapat ditangkap. Di Balai Penghadapan, Tun Nila Utama mengadap Sultan Alam Shahbana dengan membawa "Musang Berjanggut" sebagai yang dikehendaki dan menurut Tun Nila Utama bukan ditangkap olehnya tetapi oleh Puspa Wangi. Dan apabila terlihat oleh Sultan Alam Shahbana ke dalam peti baginda terperanjat mendapati Datuk Nikah Kahwin berada di dalamnya.

Bila menyedari akan kesilapan yang telah baginda lakukan lalu Sultan memerintahkan supaya Puspa Wangi mengadap baginda untuk meminta maaf atas kelancangan dan biadap baginda dan juga menteri-menterinya terhadap Puspa Wangi. Sebagai alasan Sultan Alam Shahbana menyatakan, baginda berbuat demikian untuk mencari perbezaan antara "perempuan" dengan "betina". Dan dengan itu, dalam tempoh sepurnama lagi baginda mahu menabalkan Tun Nila Utama sebagai Sultan Pura Cendana iaitu sebelum baginda bersama permaisuri baginda pergi menunaikan fardhu Haji ke Mekah. Datuk-Datuk Menteri yang berempat pula baginda menyuruh mereka pencen.

ULASAN & KRITIKAN

Setelah membawa penonton dengan telatah-telatah lucu di masyarakat moden (bandar) dan masyarakat kampung, filem ini membawa penonton ke masyarakat istana berdasarkan cerita dongeng yang dihasilkan lakon layar dan dialognya (jalan bahasa) oleh P.RAMLEE sendiri. Kiasannya tajam dan memedihkan - bagaimana Sultan dan Datuk-Datuk Menteri yang terpesona dengan kejelitaan Puspa Wangi (isteri Raja Muda Tun Nila Utama) dan dengan dasar miang masing-masing cuba memikat dan membuat perkara tidak senonoh terhadap Puspa Wangi, menyuruh Tun Nila Utama mencarikan seekor "musang" yang mempunyai jangghut yang pastinya tidak ada. Dengan kebijaksanaan Puspa Wangi dan dibantu oleh Tun Nila Utama telah berjaya memerangkap Sultan dan Datuk-Datuk Menteri atas kedurjaan mereka serta menangkap "Musang" Berjanggut yang dimahukan Sultan atas nasihat Datuk-Datuk Menteri.

Kesudahannya Sultan malu dengan perbuatannya begitu juga dengan Datuk-Datuk Menteri yang hidung belang itu. Sindiran dan pukulan terhadap orang-orang istana melalui filem ini sungguh menyenakkan dan hingga kini kisahnya masih tetap relevan. Peranan P.RAMLEE dan Sa'adiah sebagai Tun Nila Utama dan Puspa Wangi sudah tidak dapat diragui lagi. Manakala lakonan Ahmad Nisfu (sebagai Sultan) dan menteri-menteri yang diperanankan kepada Malik Sutan Muda, Uda Omar, Mustarjo dan Nyong ismail telah berlakon dengan begitu baik sekali dan sangat-sangat melucukan terutama sekali Ahmad Nisfu. Pada keseluruhannya filem ini sangat menghiburkan.

IRAMA & LAGU

Hanya 3 lagu terdapat dalam filem ini:

 1. Joget Pura Cendana (Ahmad C. & Rahmah Rahmat)
 2. Nenek-Nenek Si Bongkok Tiga (Rahmah Rahmat & Ainon Rahmat)
 3. Jangan Adik Angan-Angan (P.RAMLEE & Rahmah Rahmat)
          Ciptaan & gubahan: P.RAMLEE
          Lirik: S.Sudarmadji

 • Joget Pura Cendana apabila di piringhitamkan P.RAMLEE menyanyikannya.
 • Jangan Adik Angan-Angan tetap kekal Rahmah Rahmat & P.RAMLEE merakamkannya ke piring hitam.
ANUGERAH


 1. Lagu Sukaramai - Jangan Adik Angan-Angan
 • Anjuran Majalah Bintang (1960)
FAKTA & ANGKA

 • Filem ketiga P.RAMLEE mengambil Sa'adiah berlakon dalam filem arahannya.
 • Filem kedua Momo (terkenal sebagai penyanyi) berlakon di bawah filem arahan P.RAMLEE selepas "Pendekar Bujang Lapok".
 • Filem pertama Raden Sadiro berlakon di bawah arahan P.RAMLEE.
 • Adegan P.RAMLEE dibawa Sa'adiah ke rumahnya yang jauh dari pantai diilhamkan P.RAMLEE dari filem "Madhumati" - adegan Vyjayantimala membawa Dilip Kumar ke rumahnya.
 • Adegan nyanyian Nenek-Nenek Si Bongkok Tiga seakan-akan sama yang terdapat dalam filem Shaw Brothers Hong Kong - "The Kingdom And The Beauty" yang dibintangi Lin Dai.

No comments:

Post a Comment

 

Lemonping.com

Babab.net

ruangan iklan untuk disewa

Kalo berminat untuk menyewa ruangan iklan boleh hubungi saya di talian 011 21963078