Pages

Thursday, February 16, 2017

Sinopsis Filem Panggilan Pulau

RINGKASAN CERITA

Zulkifli, pemuda miskin yang berjaya sebagai gembala kuda, telah jatuh cinta dengan Jelita (Jelita juga mencintainya) tetapi ditentang oleh abang Jelita (Johan) kerana menganggap Zulkiflee tidak setaraf kerana dia pekerjanya dan sebagai gembala kuda pula. Setelah mendapat malu bila dicerca oleh Hussein (teman baik Johan) yang juga mencintai Jelita, Zulkiflee berhenti keja sebagai gembala kuda dan kemudian mendapatkan kerja sebagai jurumudi disebuah kapal atas pertolongan dua orang teman yang baru dikenalinya - Omar (Panjang) dan Ramlee (Pendek). Dalam pelayaran, Zulkiflee telah diseksa dan didera oleh kapten kapal dan dua orang pengikutnya, (Musa dan Syukur). Zulkiflee kemudian mendapat maklumat dari seorang tua (diseksa kapten kapal kerana dia enggan memberitahu di mana letaknya harta karun yang ketahuinya) tentang letaknya harta karun iaitu disebuah pulau bernama Kazambo.

Kapal tersebut dipukul ribut lalu tenggelam di mana ramai yang terkorban termasuk Kapten Kapal. Bagaimanapun, Zulkiflee, Omar dan Ramlee serta Musa dan Shukur terselamat dan terdampar di Pulau Kazambo. Mereka berlima telah diterima baik oleh penduduk Pulau Kazambo beserta penghulunya. Setelah mengetahui pulau di mana dia terdampar itu ialah Pulau Kazambo, Zulkiflee telah memujuk Penghulu Kazambo untuk mengetuai satu kumpulan mencari harta karun berdasarkan sumber yang diberikan oleh orang tua (bekas Kapten Kapal) semasa dia di kapal dulu. Zulkiflee berjaya menemui harta karun yang dicari itu tetapi Pendek terkorban kerana ketamakan Musa dan Shukur manakala Musa pula mati di tangan Zulkiflee apabila mereka bertarung di laut Kazambo bagi menentukan siapa benar siapa salah mengikut adat dan cara hidup di pulau tersebut.

Sewaktu berada di Pulau Kazambo itu, Zukiflee dicintai oleh anak perempuan Penghulu (Melati) tetapi kerana kesetiaan cintanya terhadap Jelita terpaksa Zulkiflee menolak dengan sedih hati. Dengan sebahagian harta karun yang diperolehinya, Zulkiflee pulang menemui Jelita dengan hasrat menunaikan segala janjinya. Bagaimanapun, Zulkiflee kecewa kerana Jelita sudah berkahwin dengan Hussein kerana terpaksa sebagai satu usaha menyelamatkan abangnya (Johan) daripada di penjara apabila hutangya terhadap Hussain tidak dapat dibayarnya. Zulkiflee nyaris-nyaris berkelahi dengan Hussain tetapi setelah menyedari kesalahannya kerana menemui Jelita yang sekarang sudah menjadi isteri Hussain di samping Hussain pula sudah menyesali kesalahannya kerana menghina Zukiflee dulu. Zulkiflee meminta maaf kepada Hussain dan mengucapkan berbahagia kepada Jelita dan Hussain yang mana mereka sudah pun mempunyai anak.

Zulkiflee kemudian membuat keputusan kembali ke Pulau Kazambo. Dalam kapal, Zulkiflee bertemu dengan Johan (sudah jatuh miskin) yang mengangkat begnya lantas memberikannya banyak wang. Bagaimanapun Johan menolak pemberian tersebut katanya: "Tidak Zul, kerana wanglah yang membuat aku lupa diri..." Sampai di Pulau Kazambo, Melati sudah bersedia menunggu untuk mendakap Zulkiflee yang diharapkannya selama ini kembali ke pangkuannya. Zulkiflee sudah menyahut "Panggilan" Melati pulang ke Pulau Kazambo.

  

No comments:

Post a Comment

 

Lemonping.com

Babab.net

ruangan iklan untuk disewa

Kalo berminat untuk menyewa ruangan iklan boleh hubungi saya di talian 011 21963078